Soha nem használtál még étrendkiegészítőt? Minden, amit tudnod kell róluk!

Ha nem használtál még étrend-kiegészítőt, vagy nem tudtál róla, hogy amit a gyógyszertárban vettél is az volt, fontos néhány dologgal tisztában lenned. Ez a cikk eloszlatja az indokolatlan félelmeid az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban, ugyanakkor felhívja a figyelmedet az óvatosságra, valamint elkalauzol az étrend-kiegészítők világában és segítséget nyújt a sikeres alakformáláshoz. Hiteles információk Neked, a Te sikeredért!


Mit értünk étrend-kiegészítő alatt?
Az étrend-kiegészítők, olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. Megjelenési formájuk lehet kapszula, pasztilla, tabletta, port#slszirupot tartalmazó tasak, folyadékot tartalmazó ampulla, csepegtetős üveg, vagy más hasonló forma, amely por, illetve folyadék kis mennyiségben történő adagolására alkalmas.

Az étrend-kiegészítő tehát nem más, mint koncentrált élelmiszer.

„Nem minden arany, ami fénylik”..tartja a közmondás. 2004 óta több tízezernyi étrend-kiegészítőt árulnak csak Magyarországon, akkor gondolkozzunk el, hogy mennyi van piacon az egész világon. Ma egy ötletből könnyen és egyszerűen válhat étrend-kiegészítő. Pontosan ezért, ha étrend-kiegészítőt vásárolsz, győződj meg arról, hogy a márka, a termék, amit választottál, biztonságos és minőségi. Ne vásárold meg ismeretlen márka, ismeretlen eredetű termékét csak azért, mert ár-érték arányban kedvező. Több példa volt már rá, hogy az ilyen termékek legjobb esetben hatástalanok, rosszabb esetben egészségkárosítóak és doppinglistás anyagokat is tartalmazhatnak. Azt a félelmet, hogy nem az van a termékben, ami rá van írva, csak az utánajárással, tudással lehetséges legyőzni.

Ha alapos utánajárás után sikerül kiválasztanod a márkát, amiben megbízol, a következő lépés az, hogy meghatározod céljaidat. Fogyni szeretnél, tömeget növelni, alakformálni, egészségesebbé válni, vonzóbb külső megjelenésre vágysz? A célod meghatározása több szempontból is fontos. Ez fogja meghatározni, hogy milyen terméket válassz, hiszen céltól függően jelentős összetételbeli és mennyiségbeli eltérések vannak a termékek között. Tudnod kell választ adni a miértekre is. Miért akarsz ilyen vagy olyan lenni? Miért fontos ez számodra? Mikorra akarod ezt elérni? Reális-e a célod? Mit vársz attól, ha sikerül elérned a kívánt célt? Ezek megválaszolása adhat motivációt akkor, amikor éppen felakarod adni. Nehezebb pillanatok mindig vannak, ezt el kell fogadni, hogy hogyan vészeled át ezeket, az a kérdés.

Ha megtaláltad a megbízható márkát, kitűzted a célokat és tudod a miértjeidet, hogyan menj tovább?
Ahhoz, hogy egy bizonyos étrend-kiegészítő hatásos legyen a Te táplálkozásoddal, edzéseddel és napi ritmusoddal is összhangban kell lennie. Kérd szakértő segítségét abban, hogy a táplálkozásodat is célodhoz igazítsa. Magyarul, hiába fogsz fehérjét használni izomtömegnövelésre, ha mellé nincs meg a megfelelő, minőségi szénhidrát, vitamin és ásványi anyag bevitel. Hiába fogsz zsírégető terméket vásárolni, ha közben egészségtelen, rossz összetételű, rendszertelen, magas kalóriatartalmú étkezési szokásaid vannak. Ha célodat és önmagadat elég komolyan veszed, bizony a táplálkozási szokásaidat is rendbe kell tenni!

Ezek után nincs más hátra, mint beépíteni a napodba a gondosan és körültekintően kiválasztott étrend-kiegészítőt. Milyen alapvető étrend-kiegészítők szükségesek például az alakformáláshoz, fogyáshoz? Olvass tovább és megtudod!

Alakot formálni elsősorban az izmokkal tudunk, az izmokat erősebbé, nagyobbá és láthatóvá kell tenni. Ehhez megfelelő edzésgyakoriság, intenzitás és módszer szükséges.

A célodhoz edzés után elengedhetetlen a minőségi fehérje fogyasztása. A fehérje építi, ezáltal formálja izmaidat. Milyen fehérje való az alakformáláshoz? Legyen egy adagjában min. 20 g fehérjetartalom, ne legyen benne hozzáadott cukortartalom. A legjobb, leghatékonyabb választás edzés utánra a tejsavófehérje (Scitec Diet Protein, Scitec 100% Whey Protein Professional, Scitec Gym WheyBro Zero), de ha valamilyen intoleranciád, allergiád van, vegán életmódot élsz (Scitec Gym PlantBro+ Zero, Scitec Pure Form Vegan Protein) stb., a Scitecnél ehhez is találsz megfelelő terméket.

Az alakformáláshoz rendkívül jól jöhetnek az alacsony cukortartalmú vagy cukormentes, magas hozzáadott fehérjetartalommal rendelkező szeletek, villámgyors desszertek. Beilleszthetők a napi 5 étkezés rutinjába köztiétkezésnek, de ha csak édesség utáni vágyad van és bűntudat nélkül, még mindig a céljaid szolgálatában lévő terméket szeretnél fogyasztani, mert elhivatott vagy és komolyan veszed a döntésed, akkor mindenképpen érdemes beszerezni egy-egy ilyen terméket! (Scitec Proteinissimo Prime, Scitec Gym CerealBro, Scitec Gym RawBro, Scitec Gym Meat & Fruit, Scitec Protein Pancake, Scitec Protein Breakfast, Scitec Protein Pudding).

Ha szeretnéd növelni a hatékonyságot, és gyorsabban érnéd el a kívánt formát szerezz be zsírégető terméket. Megfelelő diéta és edzés mellett valóban gyorsítják a zsírvesztés folyamatát, mellyel pontosan azt éred el, amit szeretnél. Láthatóbb izmokat, laposabb hasat, gyorsabb eredményt! Vigyázat! Ezek nem csodaszerek, ha kihagyod a fenti lépéseket, és önmagában csak zsírégetőt használsz, önmagadat csapod be.

A zsírégetők között találsz erősebb, stimuláns hatóanyag összetételű, magas koffeintartalmú termékeket, melyeket az adagolási javaslatot betartva, akkor érdemes használni, ha már próbáltál ilyen terméket, a makacs utolsó kilóktól szeretnél megszabadulni, és szervezetet nem először érzékeli a koffein hatásait (Scitec Turbo Ripper). Ha először próbálsz ki testsúlycsökkentő terméket érdemesebb csak növényi hatóanyagtartalmú, koffeinmentes terméket választani. Ez optimális lehet speciális állapotokban is, mint terhesség utáni fogyás (Scitec Top Shape, Scitec Fibers & Enzymes RX), koffeinérzékenység (Scitec Lipolean). Nem utolsó sorban megismerkedhetsz a karnitinekkel, melyek közvetett módon segíthetik a zsírégetés folyamatát és növelik az edzéseid hatékonyságát, gyorsítják az edzés utáni regenerációs időt (Scitec Hyper Carnitine, Scitec Carni-X Liquid 100.000), valamint jól kombinálhatók más zsírégető termékkel.

Az alkalmazott diéta esetén általában a kalóriaszegény étrend miatt, kevesebb vitamin-és ásványi anyagot viszünk be szervezetünkbe. Ezért és a szövetek optimális épülése érdekében, az egészséges alakformálás és fogyás szellemében válassz minőségi vitaminokat-és ásványi anyagokat tartalmazó formulát. (Scitec Vita Greens & Fruits Stevia)

Összefoglalva a lépéseket:
1. Gondos utánajárást követően, kiválasztod a márkát, amelynek minőségében megbízol2. Kitűzöd a céljaidat (fogyás, egészségmegőrzés, alakformálás stb.)

3. Meghatározod a miérteket, hogy a motivációt fenntartsd magadban!

4. Szakértő segítségével a céljaidhoz igazítjátok a táplálkozásodat és edzésedet!

5. Igényeidhez, életmódodhoz, egészségi állapotodhoz igazítva választasz edzés utánra fehérjét (cukormentes, magas proteintartalom).

6. Hogy bűntelenül teljen az életmódváltás folyamata, szerezz be fehérjeszeleteket, cukormentes, magas proteintartalmú desszerteket!

7. A fogyás, alakformálás hatékonyságának, gyorsításának érdekében zsírégető terméket szerzel be.

8. Ellátod testedet megfelelő minőségű és mennyiségű mikrotápanyagokkal (vitaminok és ásványi anyagok)

Ezek a lépések meghatározzák a sikeredet! Betartásukkal megváltozik a tested, az önbizalmad, a lehetőségeid, megváltozik az egész világod. Ugye érdemes betartani ezt a néhány lépést egy örömtelibb élet kialakításáért?

További cikkek a kategóriából