A ketogén étrend alapjai

Az életmódváltás a sportolás elkezdése mellett étrendünk megreformálását is jelenti, de sokan a divatos étrendeket próbálják ki. Mutatunk egy hatásosabbat.


Az életmódváltás a sportolás elkezdése mellett étrendünk megreformálását is jelenti, de sokan a divatos étrendeket próbálják ki. Mutatunk egy hatásosabbat.
Mi a ketogén étrend?

Egyél zsírt és fogysz! Ki ne örülne ennek. Persze a ketogén étrend ettől jóval szigorúbb, s magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú ételekre épül. A diéta lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával a szervezet a zsírokból fedezi energiaigényét. A máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le, ez a ketózis. A napi kalóriabevitel 75-80 %-a zsírokból, 15-20 %-a fehérjéből, 5-10 %-a szénhidrátból áll.

Mi megengedett?

A nagyon alacsony szénhidráttartalmú ételek mellett magas fehérje- és zsírtartalmú ételeket lehet enni. Persze a zsírbevitelnél fontos, hogy egészséges zsírok legyene. Mutatunk néhány példát élelmiszercsoportonként.

Zöldségek
rukkola
spárga
brokkoli
kínai kel
gombák
répa
cukkini
kel
saláta
metélőhagyma

Gyümölcsök
A legtöbb gyümölcs tiltott a ketogén diétában. Kis mennyiségben az alábbiak megengedettek.
eper
avokádó
szeder
áfonya
málna
citrom

Húsok
zsírosabb halak
sertéshús
marhahús
kacsahús
bárányhús

Zsírok
kókuszolaj
disznózsír
olívaolaj

A ketogén étrend követői ehetnek zsíros tejtermékeket, sajtokat, olajos magvakat is.

Mi tilos?
A ketogén diéta alatt tilos a cukor és a fehér liszt fogyasztása. Kerülendő a rizs, a hüvelyesek, gyökérzöldségek, a ketchup, a majonéz, a tésztafélék, müzlik és a gyümölcsök többsége is. A diéta alatt tilos alkoholt fogyasztani.

Hírességek, akik a ketogén étrend szerint étkeznek

A csupasport.hu-n is írtunk arról, hogy Daniel Ricciardo Forma-1-es pilóta tavaly óta a ketogén étrendet követi. LeBron James kosárlabdázó, 2014-ben 67 napig élt ketogén étrenden. Szintén ennek az életmódnak híve Halle Berry színésznő és Adriana Lima topmodell.

Tanács
A ketogén étrend az egyik legnépszerűbb étkezési forma napjainkban. Ha úgy döntesz, kipróbálod, előtte mindenképpen egyeztess szakorvossal vagy dietetikussal.

További cikkek a kategóriából