Ennyire keveset is elég edzeni a szíved egészségéért

A súlyzós edzés csökkenti a stroke és a szívroham kockázatát


A súlyzós edzés csökkenti a stroke és a szívroham kockázatát
Jó hír az edzőtermi edzés szerelmeseinek: nem csak az aerob mozgásformák vannak jó hatással a szívre és a keringési rendszerre. Sőt, a rövidebb edzés is hatásos lehet: akár már heti egy óra súlyzós edzés nagy mértékben, 40-70 százalékkal csökkenti a stroke vagy szívroham kockázatát – olvasható egy új tanulmányban, melyet az Iowai Egyetemen készítettek.

A legtöbbünk abban a hitben élt idáig, hogy az edzés csak akkor lehet hatásos, ha alkalmanként legalább 1 órát töltünk az edzőteremben, minimum heti 2-3 alkalommal. A kutatók most azonban azzal biztatnak mindenkit, hogy már 5 perc súlyzózással is sokat tehetünk egészségünkért. Ettől még nyilván nem lesznek szép, tónusos izmaink, de ha az egészségmegőrzés a cél, talán ez nem is annyira érdekes.

A vizsgálat

A tanulmány készítői közel 13 000 olyan felnőtt egészségügyi adatait elemezték, akik járnak edzeni, vizsgálták a szív- és érrendszeri problémák előfordulását. Figyelték a halálozási statisztikát, és arra az eredményre jutottak, hogy a megnövekedett ellenállóképesség nagy mértékben csökkenti a megbetegedések és a halál kockázatát is – írják a ScienceDailyben.

Hogyan iktatható be a rendszeres súlyzós edzés a mindennapokba?
Az olyan aerob edzések, mint a futás, kocogás, gyaloglás, bicajozás könnyebben egyeztethetőek össze a napi teendőkkel, nem úgy, mint az edzőterembe járás, mely komolyabb logisztikai átszervezést, több időt igényel. Épp ezért a kutatók arra biztatnak, vonatkoztassunk el az edzőtermi edzésektől, súlyt emelgetni bárhol lehet!

Az izmok ugyanis nem ismerik fel, hogy két 1,5 kilós kézi súlyzót vagy két ásványvizes palackot emelgetünk, vagy mondjuk liftezés helyett lépcsőzve visszük fel a lakásba a boltban vásárolt holmikat – ami általában nem 1-2 kiló, hanem annál jóval nehezebb is lehet.

A súlyzós edzéssel megszerezhető kondíció nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére jó, de erősíti a csontokat, jótékony hatással van a magas vérnyomás-betegségre, a cukorbajra, a magas koleszterinszintre, sőt az anyagcserezavarra is. A szerzők szerint az izom úgy működik, mint egy erőmű: minél nagyobb, annál több kalóriát éget. Izomnöveléssel így megelőzhető lehet az elhízás, erősíthetőek az ízületek és a csontozat, mindemellett csökkenthető a szívinfarktus és a stroke kockázata is.

További cikkek a kategóriából