A fehérjék vagy protein turmixok (táplálék kiegészítők!!!!!) forrásaik szerint

Megpróbálom nem túl tudományosan, de lényegre törően és főleg röviden összefoglalva leírni.


Megpróbálom nem túl tudományosan, de lényegre törően és főleg röviden összefoglalva leírni.
Tejsavó
 
Azért ezzel kezdtem, mert ez talán a legnagyobb mennyiségben eladott, közkedvelt, így tehát a legnépszerűbb is (nem mindig volt ez így)! A tejsavófehérje a sajt gyártása során keletkező "melléktermék".
Itt egy  rövid kitérőt tennék: ezt a mellékterméket régen kidobták illetve állatok táplálására elkülönítették.Szóval ez a tejsavó amely a tejtermékek közül a ma leginkább közkedvelt és biológiailag a legértékesebb. A tejsavó tehát a legtáplálóbb fehérje. A fehérjék királya!!!! Mekkora részét teszi ki ez a tejnek??? A tehéntej durván 15%-a szárazanyag, a többi víz. Ennek a szárazanyag tartalomnak kb. 30%-a zsír, 30%-a fehérje, 35%-a laktóz és 5%-a hamu és ásványi anyagok. Ennek a kb. 30% fehérje tartalomnak a 20%-a tejsavófehérje és a 80%-a pedig kazein.
Pasztörizálás után a tejből leválasztják a kazeint és tejzsírt (ebből készül pl. a sajt). Ezután következik a membrános szűrés és egy különleges tisztító eljárás az ún. ioncserélés. Ezután 10% alatti nedvességtartalom körülire dehidratálják vagy szárítják.
 
TEJSAVÓFEHÉRJE IZOLÁTUM: a legtisztább whey protein 90% fehérjetartalommal, nagyon elenyésző zsír és laktóztartalommal.
TEJSAVÓFEHÉRJE KONCENTRÁTUM: ez kb. 25 85% fehérje tartalmú lehet attól függően, hogy mennyi benne a zsír és a laktóz.
A TEJSAVÓ az elfogyasztása után kb. 25 percig tudja fenntartani az aminosav szintet, VISZONT NEM MARAD SOKÁIG a gyomorban és nem terheli meg az emésztőrendszert. Tehát az összes tejsavófehérjére általánosan elmondhatjuk,hogy anabolikus szempontból igen jó!
TEJSAVÓFEHÉRJE HIDROLIZÁTUM: a tejsavófehérjét hidrolizálják (peptidekre vagy kisebb aminosav egységekre bontják), de a minőség ugyanúgy megmarad, csak még kevésbé lesz allergén. Eddig ezt a formát a jó minőségű bébitápszereknél és az orvosi ill. gyógyászati tápszereknél alkalmazták.
 
Kazein
 
A tehéntej fehérje tartalmának kb. 80%-a a kazein (az anyatej 20-45%-a kazein).
Ez a lassú felszívódású fehérje tovább fenntartja a nitrogén egyensúlyt és sokkal tovább fenntartja az aminosav szintet a vérben, mint a tejsavó. (elfogyasztása után kb. 3-4 óra). A kazein inkább nevezhető antikatabolikus fehérjének,ezért is isszuk főleg lefekvéskor. Viszont tartalmaz LAKTÓZT és ZSÍRT is.

További cikkek a kategóriából