Kétszer annyi kalória van benne, mint a cukorban, mégis fogyasztjuk: így hat az emésztőrendszerre az alkohol

Az alkohol elképesztő mértékben hozzájárul az elhízáshoz.


Az alkohol elképesztő mértékben hozzájárul az elhízáshoz.
A fogyás záloga az, hogy az ember kevesebb kalóriát fogyasszon, mint amennyit a szervezete felél, az alkohol pedig igencsak megnehezíti ezt a folyamatot. Grammonként hét kalóriát tartalmaz, szemben az egyszerű cukorral, mely négyet. Már csak ezért sem jó fogyasztani, de ezen kívül is számos módon gátolja a fogyást.

Az alkoholos italok nagy része üres kalória, nem tartalmaznak a test számára hasznos tápanyagokat, és a test sem kezeli ezeket az italokat úgy, mint a táplálékot. Az alkohol a gyomorból és a vékonybélből egyenesen a véráramba jut, onnan pedig a máj szűri ki és dolgozza fel. Óránként mindössze 13 milliliterrel birkózik meg, úgyhogy az alkohol kiürülési ideje hosszúra nyúlhat. Egy feles eltarthat a szervezetnek 4 órán át is.

Így gátolja az alkohol a fogyást
A gyomor kerül először hosszabban kapcsolatba az alkohollal az emésztőrendszer szervei közül, ugyanis innen szívódik fel a jelentős százaléka. Az alkohol befolyással lehet többek között a savtermelődésre is, ráadásul csökkenti a gyomor baktériumölő képességét, így néhány káros baktérium megmenekülhet, és továbbjuthat a vékonybélbe. Az alkohol ráadásul a gyomornyálkahártya sejtjeit is károsítja. A magas alkoholtartalmú italok pedig lassítják a gyomor kiürülését.

Az alkohol elégetése sürgetőbb feladat a szervezet számára, mint a szénhidrátoké vagy a zsíroké, így, ha alkohol van az emésztőrendszerben, az kerül először feldolgozásra, míg a többi energiaforrás elraktározódik zsírszövet formájában, tehát az alkohol közvetlenül is hozzájárul a hízáshoz.

Az alkohol az ételválasztásokat is befolyásolja, és nem csak azért, mert bódultan nehezebb helyesen dönteni. Egereken végzett kísérletek azt igazolják, hogy azok a példányok, melyek három napig folyamatosan kis mennyiségű alkoholnak voltak kitéve, több ételt fogyasztottak. A kutatók arra jöttek rá, hogy az alkoholfogyasztás éhségjeleket küld az agyba, és így evésre sarkall. Ráadásul még másnap is kísért a hatása az ételválasztásnál, ugyanis az alkohol kiüríti a glikogénraktárakat, így az ember másnaposan energia-, vagyis szénhidrátgazdag ételeket kíván. 

A vércukorszintet is összezavarja a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, ezért van az, hogy a cukorbetegek egy vagy két italnál nem ihatnak többet naponta, és kerülniük kell a magas szénhidráttartalmú alkoholokat. Az alkohol alapból is egy kicsit megemeli a vércukorszintet, amit utána gyors csökkenés követ. A magas szénhidráttartalmú italok viszont, mint amilyen a sör, még jobban meg tudják dobni a vércukrot, ami utána gyorsan zuhan nagyon mélyre. A vércukorszint-ingadozás pedig szintén hozzájárul a hízáshoz, raktározáshoz.

Ahogy azt fentebb is írtuk, az alkohol megemésztésének java a májra hárul, ez szűri ki a vérből a méreganyagokat, és ezért itt tud a legtöbbet ártani. A nagymértékű alkoholfogyasztás például hozzájárulhat a zsírmáj kialakulásához is. Ez a betegség pedig egyebek mellett hatással van a szénhidrátok és a zsírok raktározására és anyagcseréjére is, mely szintén a máj feladata. 

Persze, akkor még nincs semmi baj, ha az ember koccintásra emeli a poharát egy-egy családi ünnep alkalmával, vagy legurít egy pohár sört a koncert előtt. A gondot elsősorban a rendszeres és nagymértékű alkoholfogyasztás okozza. Ezért érdemes odafigyelni, hogy, ha időnként el is szalad az emberrel a ló, abból ne legyen rendszer.

Emésztést javító ételek

Függetlenül attól, hogy az ember él-e alkohollal, vagy sem, az olajozottan működő emésztés a kulcsa a fogyásnak és az egészségnek is. Az alábbi ételek gondoskodnak róla, hogy az emésztőrendszer a lehető leghatékonyabb legyen.

További cikkek a kategóriából