Egészséges túlélőkészlet karantén esetére: ezekből vásárolj be!

Hagyd a finomlisztet és a cukrot a boltokban! Ugye tudod, hogy ezekkel önmagában nem segíted elő a nehezen megszerzett izmok megtartását? Ráadásul a liszt és cukor (bármit is készítesz belőle) a vércukor és inzulinszinted instabilitását okozza, ezzel pedig felborul az éhségérzeted, ami visszafogott edzések mellett a testalkatodra is káros lehet, ha túleszed magad.


Ráadásul ezek az alacsony rosttartalmú alapanyagok nem táplálják az egészséges bélflórát, ahol azok a bizonyos ˝jó baktériumok˝ állítják elő az immunrendszerünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen vitaminokat (pl. B12-vitamin).

Íme a túlélőkészlet, ami a mindennapokhoz szükséges, hogy megtartsd az izmokat és tápláld a szervezeted (nem csak karantén idején
Élelmiszer túlélőkészlet
Minőségi fehérjeforrások, hogy fitt maradj!
Raktározz a szokásosnál nagyobb mennyiségben sovány húst (csirke-/pulykamellet), halat a fagyasztóba. Vásárláskor törekedj, hogy minél frissebb verziót válassz mindenből és gyorsan fagyaszd le. Ha már fehérje és hal, praktikus megoldásként tankolj fel minőségi halkonzervből.

Tudtad, hogy egyik kedvenc fehérjeforrásunk a tojás nagyjából 3 hétig tárolható? Szakértők szerint hűtőben sem szükséges tartani, így nem foglalja a helyet a túlélőkészlet többi tagjától – de azért ne a fűtött lakásban tárold ennyi ideig.

A fehérjebevitel legkönnyebb és leggyorsabb módja, egy fehérjeturmix. Választhatod legnépszerűbb fehérjénket, a 100% Whey Protein Professional-t, vagy egy többféle teljes értékű fehérjét tartalmazó terméket, például a Fourstar Proteint.

Tudtad, hogy a tejsavófehérje értékes immunanyagokat is tartalmaz? Többek között a tejben is előforduló laktoglobulin, laktoferrin, laktalbumin, immunglobulin anyagokat.

Azonban akkor sem kell lemondanod az instant fehérjepótlásról, ha vegán életmódot folytatsz. Válassz körültekintően, olyan terméket, amiben többféle vegán fehérje található, pl. a Plant Bro+ Zero-t, extra superfood-dal.

Összetett szénhidrátok, kiemelkedő rosttartalommal:
A mikrotápanyagokban gazdag zöldségek mellett, a sportolók egyik legkedveltebb rostforrása a zabpehely. Összetett szénhidrát- és rosttartalmánál fogva optimális a glikémiás indexe (vagyis a vércukorszintre gyakorolt hatása). Nem csak gabona, de őrlemény/liszt formában is hasznos, ha beszerzel pár zacskóval, mivel sima liszttel teljes mértékben helyettesíthető a receptekben, cserébe magasabb a rosttartalma, így nem okoz éhségrohamot (választhatsz teljes kiőrlésű verziót is).

Ha nem akarsz reggelente külön vesződni a fehérjével és a zabpehellyel, rendelkezésedre áll a Protein Breakfast, amelyben már előre összekevertük a minőségi fehérje- és szénhidrátforrásokat. Hasonlóan tápláló az Oat ’n’ Whey is, amit – vízzel összekeverve – shakerből turmixként is fogyaszthatsz.

Akár egy étkezést is kiválthatsz ezekkel, különösen, ha kiegészíted gyümölcsökkel, magvakkal.

A friss gyümölcsök és zöldségek kevésbé eltarthatók hosszútávon, inkább válaszd a nagyobb kiszerelésű fagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket. Ezek bizony nem hiányozhatnak a túlélőkészletből! Annak ellenére, hogy a fagyasztott termékeknek nem mindig pozitív a megítélésük, biztosak lehetünk, hogy ezek a leginkább körültekintően válogatott, frissen a legjobb minőségi kategóriából származó termények, melyek többsége a kíméletes fagyasztási technológiának köszönhetően mikrotápanyag tartalmuk nagy részét is megőrzi.

A citrusfélék viszont, vastag héjuknak köszönhetően tovább elállnak, magasabb C-vitamin tartalmuk miatt (immunvédelem). Ideális ezekből is felhalmozni nagyobb mennyiséget és rendszeresen fogyasztani. Hűvösebb helyen akár több hétig is fogyaszthatók.

Gyökérzöldségek szintén nagyobb mennyiségben felhalmozhatók, ezekből számtalan több napig fogyasztható ételt készíthetsz: levest, főzeléket, tehát tökéletesen alkalmasak a túlélő készletbe. De önmagában is kiváló összetett szénhidrát (keményítő, rost) és mikrotápanyag források.

Ne feledkezz meg a köretnek szánt élelmiszerekről sem, de itt is válassz tudatosan! Barna rizs, teljes kiőrlésű tészta, puffasztott rizs, esetleg köles, hajdina, quinoa, bulgur kerüljön a bevásárló listára.

Minőségi zsírsavak:
Nem csak a sovány húsok, halak biztosíthatnak értékes zsírsavakat (ezek hosszabbtávú raktározása amúgy is problémásabb), hanem például az avokádó, de az olívaolaj és az olajos magvak is gazdagok növényi eredetű zsírsavakban.

Próbáld ki a kizárólag olajos magkrémet tartalmazó 100% Peanut Butter termékünket, amely nem tartalmaz hozzáadott pálmaolajat, cukrot és egyéb adalékanyagokat.

Extra immunrendszer védelem:
Alapcsomag – Mega Daily One Plus + Vitamin D3 Forte + Vita-C 1100
Prémium csomag – Multi Pro Plus + Vitamin D3 Forte + C1000+Bioflavonoids + L-Glutamine
Prémium vegán csomag – Vita Greens & Fruits + C1000+Bioflavonoids
Extra tipp profiknak:1 komplex turmix, magas tápanyagtartalommal, extra fehérjével, hozzáadott aminosavakkal. Elfogyasztásához mindössze víz hozzáadása szükséges, nagyobb kiszerelésben, akár több hónapra elegendő mennyiség a napi turmixod biztosítására.

Ilyen tápanyagokban gazdag, komplex italporok:

Myomax Hardcore,
Volumass 35 Professional,
Jumbo Hardcore,
GYM Gainer Complex+

További cikkek a kategóriából