Glutamin

A glutamin jótékony hatásai


A glutamin jótékony hatásai
A glutamin a legnépszerűbb hatóanyagok közé tartozik a sportolók körében, az alábbiakban összegyűjtöttem azokat a pozitív tulajdonságokat melyek a tudomány jelenlegi állása szerint bizonyítottan jótékonyak.

Mi is a glutamin?
A glutamin az  emberi  szervezet  extra  és intracelluláris kompartmenjeiben leggyakrabban  előforduló  aminosav,  mely a  szabad  aminosav tartalmának több  mint 50%-át teszi ki .  A  nem esszenciális aminosavak közé sorolták, mivel a szervezet képes más aminosavakból (glutaminsav) szintetizálni.  A  glutaminnak az aminosavak  között kiemelkedő  jelentősége van.  Számos funkciója közül az egyik legfontosabb  a  szövetek  közötti  nitrogénszállítás  biztosítása,  ezáltal  tulajdonképpen a  szervezet  fehérjeszintézisének  szabályozása. A  legfontosabb alapanyaga a vese és a máj ammónia  képzésének,  és  a  szervezet  összes sejtjében végbemenő nukleinsav  bioszintézisének. A bél mukozájának,  valamint  az  elsősorban gyorsan osztódó sejteknek, a limfocitáknak,  a  vese  tubulussejtjeinek, a fibroblasztoknak, az ér endotelsejtjeinek és a makrofágoknak  legfontosabb tápanyaga.(Ph, 2007)
Hatását vizsgálták anaerob teljesítmény fejlesztés szempontjából kézilabdázókon, melynek eredményeként a vizsgálatban részt vett alanyok szignifikáns anaerob teljesítmény fejlődést mutattak a kontroll csoporthoz képest, akik nem kaptak glutamin tartalmú táplálékkiegészítőt.  (Sajedi, Salari, Bas, & Bayram, n.d.)

Stressz állapotokban,  mint  például kimerítő testedzés, trauma,  égés,  szepszis,  kiterjesztett  sebészi beavatkozások  az  endogén (saját)  glutamin termelés  nem  képes  fedezni  a  megnövekedett igényeket,  és  súlyos  hiány  állapot  alakulhat  ki .  Már az  1970-es években megfigyelték,  hogy  sebészeti  beavatkozásokat  követően  az  izomzat glutamin  tartalma  lecsökken,  mely  az  izomszövet  bontásával  és  nitrogénvesztéssel jár együtt.

Így van ez egy kemény edzést követően is, mert intenzív edzés esetén ha előáll a katabolikus állapot, a sejtek toxin ammóniát szabadítanak fel. Mivel a glutamin az ammónia detoxikációjában vesz részt, elnyeli az ammóniát, ezáltal a neuromuszkuláris károkat igyekszik ellensúlyozni így elősegíti az izomregenerációt, továbbá kiemelt szerepet tölt be az immunrendszer működésében.  A glutamin tehát feltételesen esszenciálissá válik bizonyos helyzetekben, ideértve az intenzív fizikai edzés alatti és utáni időszakot, amikor a test nem tud elegendő glutamint szintetizálni. Ez a feltételesen esszenciális aminosav biztosítható étkezési fehérje bevitelével és táplálék-kiegészítőkkel.  A glutamin ezek után végül áthalad a vérárammal együtt a májba, ahol a glutaminsav visszaalakul. Intenzív edzés (=katabolikus állapot), vagy relatív kevés étkezés esetén a szabad glutamin felhasználódik a szervezetből. A testnek szüksége van energiára, és ha nincs más, a fehérjéket bontja aminosavakká-> Izomvesztés lesz az eredménye, amit a legkevésbé kívánatos egy sportolónál. Ezen energia-visszanyerő folyamat alatt más aminosavak (arginin, hisztidin, BCAA) lesznek glutaminsavvá alakítva.

Kimutatták, hogy tartós fogyókúra esetén is csökken a szervezet glutamin szintje, ami az immunrendszer csökkent működéséhez vezethet, így akkor is fontos a glutamin kiegészítők szerepe.

Továbbá az L-glutamin kiegészítés javítja a növekedési teljesítményt, a bélmorfológiát és a szérum biokémiai mutatóit a nekrotikus bélgyulladás során, hasznosnak találták irritábilis bélszindróma (IBS)  fertőzés utáni állapotában.

 

MIÉRT IS ÉRDEMES TEHÁT GLUTAMINT FOGYASZTANI:

ellenállóbb immunrendszer
belső szervek hatékonyabb működésének elősegítése
gyorsabb regeneráció
megvéd az izomvesztéstől (pl. diéta során, katabolikus állapotban)
jobb szellemi teljesítmény

Referenciák:
Ph, D. (2007). A korai posztoperativ szövődmények vizsgálata tumor miatt nyelőcső eltávolításon átesett betegeknél.
Sajedi, H., Salari, N., Bas, M., & Bayram, M. (n.d.). THE EVALUATION OF MEDICAL PLANT AND CHEMICAL SUPPLEMENTATION EFFECTS ON ANAEROBIC POWER IN HANDBALL PLAYERS. Retrieved from https://www.sposci.com/PDFS/BR0902#slSVEE/04 CL 18 HS.pdf

 

Márton Petra (ScitecShop Campona, dietetikus hallgató) @ 2018

További cikkek a kategóriából