A kollagén jótékony hatásai

Számos tanulmány igazolta a szájon át bevitt kollagén jótékony hatását, mind emberi, mind pedig állat kísérletek során. Azonban sokan még napjainkban sincsenek tisztában valódi értékével ennek a kiegészítőnek.


Számos tanulmány igazolta a szájon át bevitt kollagén jótékony hatását, mind emberi, mind pedig állat kísérletek során. Azonban sokan még napjainkban sincsenek tisztában valódi értékével ennek a kiegészítőnek.
De mi is az a kollagén?

Szokták a test ragasztójaként is definiálni, mivel rostos szerkezetének köszönhetően magas teherbírású erős rugalmas anyag, amely összeköti a vázizomzatot, a csontvázat és a lágy szöveteket. Megtalálható az ínakban, a porcokban, többek közt a szalagok az alkotóelemeként, de szerepet játszik a csontok és az izmok erejének fokozásában és optimális működésében.

Szerkezetét aminosavak építik, fel azonban ez nem jelenti azt, hogy teljes értékű fehérjeként kell rá gondolni, ami segíti az izomszövetek növekedését, mivel nem tartalmazza mind azt a 9 esszenciális aminosavat, ami a szervezet számára nélkülözhetetlen.

 

Pontosan mire is jó akkor?

A fentebb leírtakban látható, hogy mennyire sokoldalú anyagról beszélünk.
Mivel 25 éves kortól kezdődően folyamatosan csökken a kollagén termelése a szervezetnek, mely 60 éves korunk tájékán meg is áll,ezért fontos és elengedhetetlen a kollagén kiegészítők használata NEM CSAK sportolóknak.

Több, mint 25 típust különböztetünk meg a kollagénekből, viszont a szervezet számára hasznos ebből öt típus, ezeket római számmal jelölik, felhasználásuk és funkcióik szerint:
 

I.: megtalálható a bőrben, erek falában, ínakban, szem szaruhártyájában, fogakban
II.: porcok fő alkotója, megtalálható a porckorongokban, sőt a csarnokvízben is.
 

I-es típus:

Ez a típus a testünkben leggyakrabban jelen levő kollagén több, mint 90%-ban megegyezik a bőrünkben és a csontokban található kollagén szerkezetével, következésképpen rendkívül magas a hasznosulási és beépülési aránya.

A kor előrehaladtával a szervezetünkben csökkenő I-es kollagén felelős a ráncok kialakulásáért, a bőr rugalmasságának az elvesztéséért, illetve ezeknek a káros hatásoknak a megelőzéséért. Minél alacsonyabb ennek az anyagnak a koncentrációja, annál sérülékenyebb lesz a bőrünk, mélyülnek a ráncaink.

A csontok életében és strapabíróságában is létfontosságú az I-es kollagén jelenléte, mivel szinte kizárólagosan ezek alkotják a csontokat. Ennek hiányában könnyedén deformálódnak és törnek.

II-es típus:

A II-es típus felelős az ízületek és a porcok kenéséért, ez a típus képes regenerálni-segíteni, az artrózisban (porckopás) szenvedők panaszain, mivel ennek a szerkezete a legkevésbé kikezdhető a gyomorban és felépítésének köszönhetően képes bejutni az ízületekhez. Többnyire csirkéből hidrolizálják. Kutatásokban azt tapasztalták, hogy a huzamosabb ideig fogyasztott kollagén javította a mozgásszervi bántalmakat.

Összegzés:

A leírtakból láthatjuk, hogy a kollagénpótlás elengedhetetlen kiegészítője az életnek, akár hétköznapokról, akár sportról essen szó. Legyetek szépek és erősek!

 

Nagy Roland - scitecshop.hu

További cikkek a kategóriából